Sunday 24 November 2013

Yong Tau Foo

Yong Tau Fu


Assalam..

Asyik post Shaklee je kan.. kali ni kita share resepi pulak.. actually dulu Sue memang blogger masakan dan mengajar orang buat kek dan coklat... Bila pregnant anak no 2, terus stop...

Now, Sue akan share tentang kesihatan dan juga sharing resepi

Baru ni sue sempat buat yong tau foo.. godek resepi internet jugak..

ok meh kita tgk resepi nya yang su amik dari myresepi..mohon copy paste :
Kuah Yong Tau Fu :
Sumber : Myresepi dari Minami133

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
10 tangkai cili kering
gula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto

Cara-cara :

Masukkan minyak dalam kuali.
Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
panaskan air bersama gula melaka.
Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.

setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).

masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

No comments:

Post a Comment